Jak wygląda typowa dieta dziecka z autyzmem?

Żywienie w zaburzeniach neurorozwojowych w tym ze spektrum autyzmu ma kluczowe znaczenie i stanowi podłoże jak i element terapii. Mikrobiota, autyzm i dieta to nierozerwalne elementy, wpływające na siebie. Zarówno sposób żywienia ma wpływ na autyzm, jak i również zachowania dzieci z autyzmem mają wpływ na dietę.
Jak wygląda dieta dziecka z autyzmem?
Coraz częściej obserwuje się, że autyści mają ograniczony repertuar produktów w diecie. Najczęściej dieta dziecka z autyzmem jest bogata w produkty zbożowe takie jak pieczywo z jasnej mąki, głównie pszennej, a także nabiał głównie w postaci słodkich serków i jogurtów. Dużo rzadziej obserwuje się spożycie ryb, warzyw i owoców. Bardzo często dieta dziecka z autyzmem określana jest beżową dietą. Kolor charakteryzujący większość produktów spożywanych przez autystów, jest postrzegany jako „bezpieczny” i wybierają one chętniej produkty o takiej barwie. Obserwuje się, że nawet 69% dzieci niechętnie próbuje nowych produktów, szczególnie warzyw i owoców. U 43-79% dzieci z autyzmem może występować zespół jelita przesiąkliwego i dysbioza, w których upatruje się przyczyn: bólów brzucha, wzdęć, zaparć, biegunek, refluksu żołądkowo-przełykowego oraz objawów nietolerancji, alergii i nadwrażliwości pokarmowych. W związku z powyższym można powiedzieć, że autyzm i dieta są ze sobą nierozerwalnie połączone. Teoria opioidowa mówi o przedostawaniu się nie w pełni strawionych białek przez nieszczelną barierę jelitową (na skutek dysbiozy) bezpośrednio do krwiobiegu. W układzie krążenia białka pobudzają układ immunologiczny do tworzenia przeciwciał w następstwie czego tworzą się kompleksy immunologiczne, które przenikają przez barierę krew-mózg do ośrodkowego układu nerwowego (OUN). W mózgu łączą się z receptorami opioidowymi i mogą wywoływać efekt „uzależnienia”. Według wspomnianej teorii „uzależnienie” autystów od jedzenia objawia się zwiększoną chęcią spożycia określonych produktów. To z kolei może nasilać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Autyzm i dieta
Dieta dziecka z autyzmem jest o 30% uboższa niż dziecka neurotypowego. Może to wynikać bezpośrednio z zaburzeń żołądkowo-jelitowych, które dziecko kojarzy ze spożyciem określonej żywności. Przyczyna może jednak również leżeć głębiej i być bardziej złożona, może dotyczyć np. zaburzeń integracji sensorycznej (SI), rozrostu grzybów z rodzaju Candida czy niedoborami enzymów. Dieta dziecka z autyzmem jest również niedoborowa w witaminy i składniki mineralne. Zwraca się uwagę przede wszystkim na suplementację witaminą D3, wapniem oraz kwasami omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić objawy autyzmu.